Sałatka warstwowa z pieczarkami – każdy poprosi o dokładkę. Prosta i szybka w wykonaniu. Moment i gotowa.

Ten przepis jest przekazywany u mnie w rodzinie od pokoleń i często widnieje u nas na stole w ramach rodzinnych uroczystości. Dzisiaj podzielę się nim z Tobą.

Potrzebne składniki:

  • filet z kurczaka: 300 g
  • pieczarki: 300 g
  • marchew: 2 szt.
  • cebula: 3 szt.
  • twardy ser: 250 g
  • jajko: 5 szt.
  • majonez: 150 g
  • olej słonecznikowy: 3 łyżki
  • marynowane ogórki: 3 szt.

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka umyj i obierz ze skóry. Ugotuj je i odłóż do ostudzenia. Jajka ugotuj na twardo. Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posiekaj drobno cebule, a grzyby pokrój w plastry.

Rozgrzej olej na patelni i podsmaż na nim osobno cebulę i potem marchew. Na końcu podsmaż pieczarki do czasu aż odparuje cała woda. Wszystkie składniki przenieś następnie do miski.

Wcześniej przygotowanego kurczaka pokrój w kostkę. To samo zrób z jajkami i ogórkami. Na tarce zetrzyj ser. Wszystkie składniki wymieszaj w misce razem z solą i majonezem.

Sałatkę włóż do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu jest gotowa do zjedzenia. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!