Pyszne sałatki z czasów dzieciństwa, które przestały być przygotowywane. Poznaj te unikalne przepisy.

W dzisiejszych czasach mamy różnorodność sałatek! Od koloru do wyboru. Trudno jest wybrać odpowiednią sałatkę zarówno w restauracji, jak i w domu. Te sałatki były zapisywane w zeszycie każdej gospodyni domowej. Nie było ich wiele, ale jakie to były pyszne przekąski!

Do dziś serwujemy kilka „gigantów” sałatkowych: „Olivier”, „ Mimoza ”, „Śledź pod futrem”. Wiele sowieckich sałatek zostało wypartych i zapomnianych. Są nie tylko smaczne, ale i zdrowe! Zwłaszcza jeśli gotujesz je z domowym majonezem. Pamiętajmy o pysznych przekąskach.

Sałatka ziemniaczana z wodorostami

Składniki

  • 3 łyżki groszku w puszce
  • 100 g wodorostów
  • 3 ziemniaki
  • 2 jajka
  • zielona cebula do smaku
  • 2 łyżki stołowe majonezu
  • sól dla smaku
  • pieprz do smaku

Przygotowanie
Jajka i ziemniaki ugotować, obrać i pokroić w kostkę. Drobno posiekaj zieloną cebulę. Wymieszaj jajka, ziemniaki i cebulę, dodaj groszek i wodorosty. Dopraw sałatkę majonezem, solą i pieprzem.

Sałatka z buraków

Składniki

  • 600 g buraków
  • 150 g orzechów włoskich
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 150 g suszonych śliwek
  • 100 g żółtego twardego sera
  • sól dla smaku
  • cukier do smaku

Przygotowanie

Opłucz i obierz buraki. Posyp plastry solą i cukrem, włóż buraki do piekarnika na pół godziny w temperaturze 180 ° C. Zetrzyj schłodzone buraki na grubej tarce i włóż do salaterki. Posiekaj orzechy, pokrój suszone śliwki i zetrzyj ser. Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw sałatkę kwaśną śmietaną. Dopraw solą do smaku i wymieszaj.

Sałatka Śniadaniowa Kleopatry

Składniki

  • 2 łyżki stołowe błyskawicznych płatków owsianych
  • 50 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki stołowe wody
  • 1 zielone jabłko
  • 30 g rodzynek
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie

Płatki owsiane gotować na parze z wrzącą wodą. Rodzynki namoczyć i osuszyć, jabłko pokroić w kostkę, a orzechy posiekać nożem. Połącz wszystkie składniki i dopraw płynnym miodem.

Sałatka pasażerska

Składniki

  • 1 marchewka
  • 250 g wątróbki wołowej
  • 1 cebula
  • majonez do smaku
  • 1 ogórek kiszony

Przygotowanie

Wątróbkę wołową pokroić w kostkę i usmażyć na patelni na dużym ogniu. Cebulę obrać i pokroić w duże krążki, a marchewkę w kostkę. Smaż je oddzielnie od mięsa. Ogórek kiszony pokroić w paski. Wymieszaj składniki i dopraw sałatkę majonezem.

Sałatka „Delikatna”

Składniki

  • 300 g szynki
  • 2 ogórki
  • 100 g twardego żółtego sera
  • 3 jajka
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie

Ugotowane jajka i twardy ser zetrzyj na grubej tarce. Ogórka obrać i pokroić w paski razem z szynką. Połącz wszystkie składniki w salaterce i dopraw majonezem.

Pamiętasz te sałatki? Pożywne, apetyczne i już nietuzinkowe przekąski będą teraz świetnie prezentować się na świątecznym stole. Zaskocz gości i rodzinę, przygotowując klasyczne sowieckie sałatki.

error: Treść zabezpieczona !!