Szybki obiad bez wysiłku: Przygotujesz je w zaledwie 10 min – przepyszne mięso schabowe z piekarnika.

Jaki jest najlepszy obiad? Taki, który przygotujesz w mniej niż 30 minut! Dzisiaj proponuję Ci szybki schab z piekarnika

Jedyne co potrzebujesz to:

  • plastry schabu o grubości 1 cm (5-6 sztuk)
  • 1 cebulę
  • 200 g twardego żółtego sera
  • 4 jajka na twardo
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • sól, czerwony i czarny pieprz
  • suszoną bazylię

Wykonanie:

Ugotuj jajka na twardo. W czasie, kiedy jajka będą się gotowały, mięso pokrój na plastry grubości 1 cm. Schab delikatnie rozbij tłuczkiem (nie tak bardzo jak na kotlety). Posól i przypraw obiema rodzajami pieprzu według uznania.

Cebulę pokrój w piórka i ułóż ją na dnie naczynia żaroodpornego. Na tak przygotowanej cebuli ułóż plastry mięsa.

Ugotowane jajka obierz ze skorupek i zetrzyj na tarce. Następnie zetrzyj ser żółty do tej samej miski, w której są jajka. Dodaj 6 łyżek jogurtu naturalnego i łyżeczkę suszonej bazylii. Połącz łyżką dokładnie składniki.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.

Przygotowaną masę rozłóż równomiernie na plastrach schabu. Piecz około 40 minut.  Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!