Robię prawie co każdy weekend: Sernikowe ślimaczki – wspaniały i prosty wypiek.

Sernikowe ślimaczki – wspaniały i prosty wyrób cukierniczy.

Ciasto z sernikowym twarogiem zawinięte w fantazyjny kształt – nikt się nie oprze takie pysznej przekąsce. Proste i stosunkowo szybkie w przygotowaniu idealnie sprawdzą się na każdą okazję – od rodzinnej imprezy, po święta Bożego Narodzenia lub Wielkanocy.

Świetnie wypadną przy kubku pysznej kawy lub gorącej herbaty.

Składniki:

Na ciasto:

  • 350g mąki (najlepiej sprawdzi się klasyczna – pszenna);
  • 3g suchych drożdży;
  • 100g mleka (najlepiej półtłustego, około 1,5-2%)
  • 50 g cukru lub zamiennika w innych proporcjach;
  • 50g margaryny lub masła;
  • 70g kwaśnej śmietany;
  • szczypta soli;

Na nadzienie:

  • 500g twarogu półtłustego;
  • 100g cukru lub zamiennika w innych proporcjach;
  • jedno jajko;

Na „polewę”:

  • 200g kwaśnej śmietany;
  • 10g cukru;

Dodatkowo:

  • dwie średnie miski;
  • kubeczek;
  • trzepaczkę i łyżki (do mieszania);
  • blachę i papier do pieczenia (lub pergaminowy);
  • ścierka kuchenna;

Wykonanie:

Ciasto:

Mleko należy podgrzać (nie gotować), a następnie dodać drożdże i pół łyżeczki cukru (musi to być koniecznie cukier, aby drożdże zaczęły pracować – z zamiennikiem, np. erytrytolem, nie wyjdzie).

error: Treść zabezpieczona !!