Robię prawie co każdy weekend: Sernikowe ślimaczki – wspaniały i prosty wypiek.

Potem trzeba wsypać około 15g mąki (trzy łyżeczki) i dokładnie zamieszać, aby nie powstały żadne grudki. Całość pozostawić w ciepłym miejscu na około trzydzieści minut.

Do miski należy przesiać mąkę oraz dodać do niej szczyptę soli oraz cukier. Wymieszać.

Do drugiej miski włożyć miękkie masło (lub margarynę, w zależności na co się zdecydowaliśmy). Dodać do niej śmietanę, która koniecznie musi mieć pokojową temperaturę oraz dokładnie zamieszać.

Następnie (jeżeli upłynął odpowiedni czas) wlać zawartość kubka i ugniatać ciasto. Całość należy uformować w kulkę oraz pozostawić na około piętnaście minut pod przykryciem.

Ciasto ponownie zagnieść i pozostawić w ciepłym miejscu, pod przykryciem aż wzrośnie do rozmiarów dwa razy większych od poprzedniego.

Farsz:

Twaróg, cukier oraz jajko należy mieszać, aż do osiągnięcia jednolitej i pozbawionej grudek masy. Dodatkowo można dodać troszkę mąki, jeżeli nadzienie okaże się zbyt rzadkie.

Masę przykryć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej – najlepiej na stole lub szafce.

Całość:

Ciasto po odczekaniu należy rozwałkować na prostokąt o średnicy około jednego centymetra (aby dobrze się upiekło). Równomiernie rozłożyć masę na cieście i zawinąć w rulon, tak jakbyśmy robili roladę.

Pokroić całość na części o średniej grubości. Z całego przepisu powinno wyjść ich około dwudziestu.

error: Treść zabezpieczona !!