Zawsze miej pod ręką najlepsze lekarstwo. Przygotuj cenny skarb dla zdrowia – leczniczy syrop z pędów świerka.
Młodziutkie, wiosenne pędy świerkowe o jasnozielonym kolorze to prawdziwy skarb. W okresie wiosennym są one źródłem witaminy C, która wzmacnia naszą odporność, oczyszcza organizm oraz daje mu siłę i energię.
Wspomaga również walkę ze stresem oraz różnymi zaburzeniami równowagi psychicznej czy fizycznej. Ślina świerkowa korzystnie wpływa na układ oddechowy, pomagając w przypadkach astmy, kaszlu czy nieżytu nosa, a także łagodzi bóle mięśni i stawów. Poznacie tu sposób na przyrządzenie syropu leczniczego z tych pędów.
Gromadzenie pędów
Wiosną na każdym świerku dostrzec można świeże, jasnozielone gałązki. Młode pędy zbieramy od kwietnia do czerwca – w cieplejszych miejscach pojawiają się wcześniej, na wyższych lokalizacjach zaś później.
Staramy się zbierać jak najmniejsze pędy, maksymalnie do 5 cm, optymalnie około 3 cm. Ich igły jeszcze nie kłują. Ostrożnie przycinamy lub łamiemy je, z jednego drzewa tylko kilka pędów, nigdy całych gałęzi. Idealne są te pędy zebranie w lesie z dala od dróg, a także przy suchej pogodzie.
Syrop ze świerka – przepis sprzed stu lat
Potrzebujemy:
- cukier
- cytrynę bez chemikaliów
- młode pędy świerkowe
Sposób przygotowania:
Opłucz pędy świerkowe, a potem je wysusz. W słoiku na przetwory układaj warstwę pędów o grubości 3 cm, posyp ją warstwą cukru o grubości 1,5 cm, ułóż plasterki cytryny, a potem powtórz proces do napełnienia słoika (zakończ warstwą cukru). Delikatnie przyciśnij, przykryj celofanem i zabezpiecz gumką lub sznurkiem.
Słoik umieść na nasłonecznionym parapecie na co najmniej 3 tygodnie. Następnie syrop przecedź przez gazy, przelej do szklanek, zamknij i przechowuj w lodówce. Można dodać także kilka liści cynamonu czy kwiatów mniszka lekarskiego.
Zastosowanie:
Dzieciom również dobrze smakuje ten syrop, gdyż jest przyjemnie słodki. Na kaszel i przeziębienie używamy od 1 do 3 łyżek stołowych, możemy go dodać do herbaty. Dzienna łyżeczka pomaga uniknąć takich chorób jak przeziębienia, zwiększa odporność oraz wspomaga rekonwalescencję.
Syrop świerkowy domowej roboty łagodzi symptomy reumatyzmu, bóle nóg i mięśni, a także usuwa toksyczne substancje z organizmu. Można go stosować do naleśników, chleba z masłem, naleśników czy owsianki.
Miód ze świerkowych pędów
Składniki:
- 1 duża cytryna organiczna
- 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
- 500 g pędów świerku
- 500 ml wody
- 500 g cukru
Sposób przygotowania:
Opłucz pędy świerkowe, zalej zimną wodą, zagotuj powoli i gotuj przez 20-30 minut. Odstaw, dodaj pokrojoną cytrynę i odstaw na minimum 24 godziny. Co jakiś czas mieszaj i widelcem nakłuwaj cytrynę. Przesącz następnego dnia.
Dokładnie wyciśnij pędy świerkowe, do płynu dodaj cukier i na małym ogniu gotuj bardzo powoli, aż uzyskasz gęstą masę miodową – coś pomiędzy miodem a dżemem. Miód zastyga nieco po schłodzeniu. Gorący miód przelej do wysterylizowanych i suchych kubków, przekręć na kilka godzin do góry nogami, a potem przechowuj w lodówce.