Zawsze miej pod ręką najlepsze lekarstwo. Przygotuj cenny skarb dla zdrowia – leczniczy syrop z pędów świerka.

Młodziutkie, wiosenne pędy świerkowe o jasnozielonym kolorze to prawdziwy skarb. W okresie wiosennym są one źródłem witaminy C, która wzmacnia naszą odporność, oczyszcza organizm oraz daje mu siłę i energię.

Wspomaga również walkę ze stresem oraz różnymi zaburzeniami równowagi psychicznej czy fizycznej. Ślina świerkowa korzystnie wpływa na układ oddechowy, pomagając w przypadkach astmy, kaszlu czy nieżytu nosa, a także łagodzi bóle mięśni i stawów. Poznacie tu sposób na przyrządzenie syropu leczniczego z tych pędów.

Gromadzenie pędów

Wiosną na każdym świerku dostrzec można świeże, jasnozielone gałązki. Młode pędy zbieramy od kwietnia do czerwca – w cieplejszych miejscach pojawiają się wcześniej, na wyższych lokalizacjach zaś później.

Staramy się zbierać jak najmniejsze pędy, maksymalnie do 5 cm, optymalnie około 3 cm. Ich igły jeszcze nie kłują. Ostrożnie przycinamy lub łamiemy je, z jednego drzewa tylko kilka pędów, nigdy całych gałęzi. Idealne są te pędy zebranie w lesie z dala od dróg, a także przy suchej pogodzie.

Syrop ze świerka – przepis sprzed stu lat

Potrzebujemy:

  • cukier
  • cytrynę bez chemikaliów
  • młode pędy świerkowe

Sposób przygotowania:

Opłucz pędy świerkowe, a potem je wysusz. W słoiku na przetwory układaj warstwę pędów o grubości 3 cm, posyp ją warstwą cukru o grubości 1,5 cm, ułóż plasterki cytryny, a potem powtórz proces do napełnienia słoika (zakończ warstwą cukru). Delikatnie przyciśnij, przykryj celofanem i zabezpiecz gumką lub sznurkiem.

Słoik umieść na nasłonecznionym parapecie na co najmniej 3 tygodnie. Następnie syrop przecedź przez gazy, przelej do szklanek, zamknij i przechowuj w lodówce. Można dodać także kilka liści cynamonu czy kwiatów mniszka lekarskiego.

Zastosowanie:

Dzieciom również dobrze smakuje ten syrop, gdyż jest przyjemnie słodki. Na kaszel i przeziębienie używamy od 1 do 3 łyżek stołowych, możemy go dodać do herbaty. Dzienna łyżeczka pomaga uniknąć takich chorób jak przeziębienia, zwiększa odporność oraz wspomaga rekonwalescencję.

Syrop świerkowy domowej roboty łagodzi symptomy reumatyzmu, bóle nóg i mięśni, a także usuwa toksyczne substancje z organizmu. Można go stosować do naleśników, chleba z masłem, naleśników czy owsianki.

Miód ze świerkowych pędów

Składniki:

  • 1 duża cytryna organiczna
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
  • 500 g pędów świerku
  • 500 ml wody
  • 500 g cukru

Sposób przygotowania:

Opłucz pędy świerkowe, zalej zimną wodą, zagotuj powoli i gotuj przez 20-30 minut. Odstaw, dodaj pokrojoną cytrynę i odstaw na minimum 24 godziny. Co jakiś czas mieszaj i widelcem nakłuwaj cytrynę. Przesącz następnego dnia.

Dokładnie wyciśnij pędy świerkowe, do płynu dodaj cukier i na małym ogniu gotuj bardzo powoli, aż uzyskasz gęstą masę miodową – coś pomiędzy miodem a dżemem. Miód zastyga nieco po schłodzeniu. Gorący miód przelej do wysterylizowanych i suchych kubków, przekręć na kilka godzin do góry nogami, a potem przechowuj w lodówce.

error: Treść zabezpieczona !!