Kremowe, aromatyczne, pyszne ciasto śliwkowe z budyniem: Najlepszy przepis od mojej mamy.

To ciasto wcale nie jest skomplikowane. W moim domu jest topowym letnim deserem. Zapach śliwek unosi się po całym domu.

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

Krem:

  • 3 żółtka
  • 5 białek
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki cukru
  • 1 kg śliwek (umyj, usuń pestki i przekrój na pół)
  • cynamon do smaku
  • 5 łyżek kaszy manny

 Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, solą i zmiksować z zmiękczonym masłem. Żółtka wymieszać ze śmietaną i zagnieść ciasto – ciasto powinno się zlepić, w razie potrzeby można dodać jeszcze więcej kwaśnej śmietany, jeśli ciasto jest zbyt mocno zmielone.

Ciasto rozkładamy na blacie i wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Układamy w natłuszczone i nasączone mąką naczynie. Alternatywnie złóż przeszkloną blachę (25 × 35 cm) na papierze tak, aby ciasto równomiernie pokryło całą blachę.

Jeśli się zepsuje, po prostu naprawiamy go rękami bezpośrednio na arkuszu. Równomiernie posyp ciasto 2 łyżkami kaszy manny.  Następnie przechowujemy warstwę owoców (ja użyłam śliwek i ułożyłam je przeciętą stroną do góry). Posyp cynamonem i pozostałą kaszą manną (3 łyżki). Ubij białka z cukrem na sztywno.

Wymieszaj żółtka z puddingiem w proszku (budyń gotuje się podczas pieczenia, a śmietana gęstnieje) i dodaj śmietanę. Następnie dokładnie mieszamy mieszankę żółtkową z białkiem i wylewamy tę masę na owoce i wygładzamy.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170-180 stopni przez około 30-35 minut. Ciasto sprawdzamy podczas pieczenia, bo każdy piekarnik piecze inaczej. Podawaj posypane cukrem.

Życzymy dobrego smaku! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!