Ciasto:
Krem:
Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, solą i zmiksować z zmiękczonym masłem. Żółtka wymieszać ze śmietaną i zagnieść ciasto – ciasto powinno się zlepić, w razie potrzeby można dodać jeszcze więcej kwaśnej śmietany, jeśli ciasto jest zbyt mocno zmielone.
Ciasto rozkładamy na blacie i wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Układamy w natłuszczone i nasączone mąką naczynie. Alternatywnie złóż przeszkloną blachę (25 × 35 cm) na papierze tak, aby ciasto równomiernie pokryło całą blachę.
Jeśli się zepsuje, po prostu naprawiamy go rękami bezpośrednio na arkuszu. Równomiernie posyp ciasto 2 łyżkami kaszy manny. Następnie przechowujemy warstwę owoców (ja użyłam śliwek i ułożyłam je przeciętą stroną do góry). Posyp cynamonem i pozostałą kaszą manną (3 łyżki). Ubij białka z cukrem na sztywno.
Wymieszaj żółtka z puddingiem w proszku (budyń gotuje się podczas pieczenia, a śmietana gęstnieje) i dodaj śmietanę. Następnie dokładnie mieszamy mieszankę żółtkową z białkiem i wylewamy tę masę na owoce i wygładzamy.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170-180 stopni przez około 30-35 minut. Ciasto sprawdzamy podczas pieczenia, bo każdy piekarnik piecze inaczej. Podawaj posypane cukrem.