Szarlotka z twarogiem jest doskonałym deserem do gorącej, czarnej kawy lub mocnej herbaty. Stanowi też doskonałe uzupełnienie świątecznego słodkiego stołu.
Składniki potrzebne do ciasta:
Składniki do nadzienia:
Wykonanie:
Mikserem ubić masło z cukrem pudrem, po czym dodać 2 jajka, sól oraz proszek do pieczenia. Dodać stopniowo mąkę, delikatnie wymieszać do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 40 minut.
Po upływie określonego czasu, wyjąć ciasto i przekroić na 2 równe części.
Jedną połowę ciasta należy rozwałkować na obsypanej mąką stolnicy.
Kolejnym etapem jest przygotowanie nadzienia. Pierwszy krok to starcie jabłek na tarce o grubych oczkach, następnie trzeba dodać wanilię i cynamon. W międzyczasie twaróg zmieszać z jajkiem, śmietaną i cukrem.
Ciasto, które zostało wcześniej przygotowane umieścić na papierze do pieczenia i przełożyć na blaszkę, ciasto można pokryć delikatną warstwą mąki ziemniaczanej lub skrobi.
Nakładać na zmianę, wzorując się na szachownicy, po łyżce masy z białego sera i po łyżce nadzienia jabłkowego. Drugą część ciasta trzeba rozwałkować i przykryć nim nałożone masy. Jeśli boki ciasta odstają to można je odkroić.