Rozpocznij od zebrania 5-6 dużych gałązek świeżej mięty. Oderwij liście i włóż je do pojemnika o pojemności jednego litra. Następnie zalej je wódką.
Zamknij pojemnik i dokładnie dokręć pokrywkę. Umieść go w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej i pozostaw na około tydzień, regularnie mieszając liście.
Po upływie tego czasu, wsyp cukier do garnka i zalej wodą. Gotuj, aż powstanie syrop, a następnie zostaw do ostygnięcia.
Przecedź nalewkę miętową przez sito do innego, czystego pojemnika. Dodaj do niej ostudzony syrop i dokładnie wymieszaj.
Teraz możesz przelać likier do butelki. Pozostaw go na co najmniej 1 miesiąc w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej.
Likier będzie gotowy po miesiącu, ale warto uzbroić się w cierpliwość i poczekać. Będzie on hitem każdego przyjęcia!