Po 15 minutach wszystko jest gotowe. Smażony makaron w stylu ormiańskim: prosty sposób gotowania.
Makaron w stylu ormiańskim wyróżnia się prostotą przygotowywania, ponieważ nawet nie doświadczona kucharka może poradzić sobie doskonale z tym daniem i to w 15 minut!
Sam proces gotowania jest odwrócony, ponieważ pierwszym krokiem jest smażenie, a dopiero potem gotowanie! Każdy makaron jest namoczony w oleju, co sprawia, że to przystawka jest bardzo smaczna, a dzięki temu, że jest smażony, ma doskonały aromat i smak. Ciekawy pomysł na urozmaicenie codziennego menu!
SKŁADNIKI
- 300 g makaronu
- 4 jajka
- 3-4 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżka wrzącej wody
- przyprawa do makaronu
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Wlej olej roślinny na patelnię i podgrzej, a następnie wsyp makaron. Smaż makaron na patelni, aż będzie złoto-brązowy, ciągle mieszaj. Makaron jest smażony nierównomiernie, więc będzie miał różne kolory.
Wbij jajka do wygodnego pojemnika, a następnie posól i popieprz do smaku. Wymieszaj wszystko dokładnie trzepaczką.
Teraz znów wróć do makaronu. Dodaj do niego przyprawy. Ja użyłam mieszanki czerwonego i czarnego mielonego pieprzu wraz z suszoną natką pietruszki i koperkiem. Możesz jednak użyć dowolnej ulubionej przyprawy. Wszystko zależy od twoich preferencji smakowych! Dobrze wymieszaj makaron.
Makaron zalej przegotowaną wodą. Woda powinna pokryć makaron w całości a nawet sięgać wyżej o 1-2 cm. Gotuj makaron pod pokrywką na średnim ogniu, od momentu zagotowania około 5-7 minut. Nie zapomnij od czasu do czasu zamieszać przyszłego dania.
Gdy makaron całkowicie wchłonie wodę, wlej do niego jajka. Gotuj przez kolejne 3-5 minut, od czasu do czasu mieszając.
To wszystko, makaron w stylu armeńskim jest gotowy. Możesz również dodać do dania mielone mięso i warzywa, będzie jeszcze smaczniejsze i bardziej syte!
Naprawdę podoba mi się ten niezwykły sposób przyrządzania makaronu. A co najważniejsze – to świetna oszczędność czasu, zwłaszcza gdy jest się bardzo zmęczonym po pracy lub niespodziewanie przybyli goście. Tylko 15 minut – i obfite śniadanie, obiad lub kolacja jest gotowe.