Lekarze o tym nie mówią: Tarczycę najlepiej leczą nie leki, ale sposób odżywiania.

Coraz więcej osób narzeka na różnego rodzaju problemy z tarczycą.

Lekarze specjaliści coraz częściej twierdzą jednak, że dla zdrowia tarczycy konieczne jest nie tylko zażywanie medykamentów, ale przede wszystkim zdrowa, odpowiednio zbilansowana dieta. Aby móc cieszyć się zdrową, wolną od schorzeń, prawidłowo funkcjonującą tarczycą należy wyeliminować ze swojej diety pewne grupy produktów.

Przede wszystkim ze swojego jadłospisu warto byłoby wyeliminować produkty z białej mąki.

Mowa tu przede wszystkim o słodkich bułeczkach, ciasteczkach oraz białym chlebie. Należałoby także zrezygnować z białego makaronu i zastąpić go innym. Dobrze byłoby również ograniczyć spożycie rafinowanego cukru, który bardzo szkodzi w przypadku schorzeń tarczycy.

Warto zrezygnować także z popularnego oleju rzepakowego.

Mimo, iż nierafinowany olej rzepakowy jest produktem zdrowym, nie będzie wskazany w schorzeniach tarczycy. Zdecydowanie lepiej byłoby więc zastąpić go smalcem lub olejem słonecznikowym, jeżeli nie przepadamy za tłuszczami zwierzęcymi lub też z różnych względów nie możemy ich spożywać.

Oprócz odpowiedniej diety, warto także zatroszczyć się o systematyczne oczyszczanie tarczycy.

Michał Tombak – bioenergoterapeuta rosyjski wymyślił przepis na wspaniałą nalewkę, która wyjątkowo silnie oczyści tarczycę.

Do jej przygotowania będą nam niezbędne:

  • pestki jabłek – około 40 sztuk
  • 100 ml spirytusu

Przygotowanie tej nalewki jest niesamowicie proste. Pestki należy rozdrobnić oraz wrzucić do szklanej butelki. Zalewamy je spirytusem i odstawiamy na siedem dni.

Siedem kropel nalewki należy rozcieńczyć połową szklanki wody.  Nalewkę warto popijać w tej formie przed posiłkami.

error: Treść zabezpieczona !!