Zmiana życia: odkryj zabieg od doświadczonych gospodyń domowych, który zatrzyma pękanie strucli.

Czy wszyscy kochamy klasyczne strudle?

Otrzymaliśmy kilka użytecznych rad od doświadczonych gospodyń, aby strudel nie rozpadł się podczas pieczenia. Przodkinie zawsze wiedziały, co powinno się znaleźć na świątecznym stole: orzechy włoskie, mak, ser biały i strudel czekoladowy, który zawsze im świetnie wychodził.

Dzięki praktycznym wskazówkom z Facebooka, upieczesz perfekcyjny strudel, który nie pęknie. Może niektóre techniki są ci już znane, ale inne na pewno cię zainteresują. Połącz je, a na pewno otrzymasz najsmaczniejszy strudel na świecie.

Gospodynie domowe na przestrzeni lat zauważyły, że nadzienie wilgotne, takie jak twaróg czy czekolada, powoduje, że ciasto jest zbyt mokre i pęknie podczas pieczenia.

Oto sposób, aby uniknąć pęknięć podczas pieczenia strudla:

Instrukcje przygotowania ciasta

Ważne jest aby ciasto odpowiednio wyrosło. Jeżeli ciasto dobrze wyrośnie to doprowadzi Cię do sukcesu. Gdy wyrośnie rozwałkuj je, zwiń, przykryj i zostaw do wyrośnięcia na kolejne 15-20 minut.

Precyzyjnie rozwałkuj i zwiń ciasto. Ciasto nie powinno mieć jednakowej grubości. Perfekcyjnie rozwałkowane ciasto powinno mieć przejście od najcieńszego do najgrubszego.

Rozpocznij wałkowanie od wewnętrznej, cieńszej strony do grubszej, zewnętrznej części ciasta. Złącz końcówki ciasta, posmaruj jajkiem i ułóż pod spodem. Nie zawijaj strudla zbyt ciasno.

Jeśli zwiniesz strudel luźniej unikniesz pęknięć. Gdy robisz test wilgotności ciasta, samo nakłuwanie nie wystarczy – natnij ciasto na wierzchu w skośne paski.

Pilnuj aby nacięcia nie były zbyt blisko i nie były za głębokie. Posmaruj ciasto na wierzchu. Strudel nie popęka, jeżeli użyjesz odpowiednią ilość nadzienia.

Posmaruj ciasto przed rozwałkowaniem i wykonaj nadzienie czekoladowe. Posyp kakao, budyniem czekoladowym lub cukrem. Skrop olejem lub roztopionym masłem.

Gdy udało Ci się odpowiednio zwinąć strudel, posmaruj go i pozwól mu wyrosnąć. Włóż go do zimnego piekarnika.

Bez wątpienia osiągnięcie doskonałego rezultatu jest możliwe! Jeśli zastosowałeś się do wszystkich wskazówek, ale strudel wciąż pęka, może to być spowodowane problemem z piekarnikiem. Sprawdź, czy uszczelka nie jest uszkodzona – nieszczelna uszczelka wpływa na jakość pieczenia.

Powodzenia!

error: Treść zabezpieczona !!