Nasz delikatny torcik dosłownie rozpływa się w ustach, przyciągając do stołu wszystkich łasuchów, a także modelki! Śmiało, to odrobina przyjemności, na którą może sobie pozwolić każdy zwolennik słodkości.
Ciasto:
Krem:
Żółtka połącz w misce razem z cukrem, a następnie dodaj płynne masło i ponownie wymieszaj.
Dodaj resztę składników (mąkę, startą skórkę cytryny, sól, proszek do pieczenia). Mieszaj całość, dopóki nie uzyskasz gładkiego, jednolitego ciasta.
Ciasto podziel na dwie równe części, każdą z nich owiń folią spożywczą i wstaw do zamrażarki na 30 minut.
W międzyczasie zajmij się kremem. Do drugiej miski przełóż białka jajka wraz z cukrem i ubij je na sztywną pianę za pomocą trzepaczki. Potem dodaj mąkę i jogurt waniliowy, po czym połącz ze sobą wszystkie składniki, dokładnie mieszając.
Po upływie 30 minut możesz przystąpić do składania placka. Wyjmij ciasto z zamrażarki i pierwszą część rozprowadź na wybranej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Później przełóż na nią cały krem. Drugą połowę ciasta zetrzyj na tartce bezpośrednio na warstwę kremu, dbając, by przykryć go w całości.
Tak przygotowany placek wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 30 minut.