Jeśli nie przepadasz za tradycyjnym syropem cebulowym, mam dobrą wiadomość. Dzięki dodaniu cytryny i imbiru, smak cebuli nie jest tak intensywny, a nawet dzieci tolerują go dobrze. Dodanie miodu i kurkumy do syropu pomaga wzmocnić jego lecznicze działanie.
Syrop ten działa w przypadku grypy, kaszlu, przeziębienia, duszącego i napadowego kaszlu, stanów zapalnych jamy ustnej oraz stanów zapalnych oskrzeli i płuc. Pomaga również zwiększyć ogólną odporność organizmu.
Obierz cebulę i pokrój ją w półplasterki. Umyj cytrynę i pokrój na pół plasterki, nie obierając jej. Obierz imbir i pokrój go w cienkie plasterki.
Umieść składniki warstwami w pojemniku, każdą warstwę posypując łyżką cukru. Powtarzaj kroki 4 i 5, aż wykorzystasz wszystkie składniki.
Przykryj pojemnik folią spożywczą i umieść w pobliżu grzejnika. Po trzech dniach odcedź syrop i wyrzuć składniki.