Nie uwierzysz, co mówiła moja babcia o liściach – Są silniejsze niż każda chemia: Ten niesamowity przepis na chorobę musisz koniecznie zapisać.
Nawet w lecie choroby nie omijają nas, a ponadto doświadczamy problemów żołądkowych, oprócz nieprzyjemnych stanów zapalnych gardła, wirusów i alergii. Oto dwa niesamowite składniki, które są samodzielnie silne, ale razem tworzą niezwyciężony tandem w walce z chorobami i różnymi problemami zdrowotnymi.
W słynnych słowach Hipokratesa brzmi: „Dlaczego człowiek miałby umrzeć, gdy w jego ogrodzie rośnie szałwia?” W starożytności zioło to było stosowane jako antybiotyk.
Szałwia doskonale działa na ból gardła, infekcje dróg oddechowych i jamy ustnej. Pomaga również przy infekcjach żołądka i problemach jelitowych, a także zmniejsza gorączkę, dreszcze i ból związane z wirusami, przeziębieniami i grypą.
Arabowie, Chińczycy i Rzymianie wierzyli, że szałwia jest kluczem do długowieczności. Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.
Stwierdzono również, że cynamon zabija większość bakterii, nawet tych, które są odporne na standardowe antybiotyki i pomaga w przypadku takich chorób jak Escherichia coli. Dlatego dla wszystkich, którzy pragną zdrowego stylu życia, mamy sprawdzone i dobre przepisy:
Napój na długie i zdrowe życie
W 1,5 litra brandy zanurz około 250 g liści szałwii. Odstaw na okres trzech tygodni, następnie przefiltruj i wymieszaj z 1 kg miodu agatowego.
Przelej do szklanych butelek i wymieszaj. Pozostaw na kolejne trzy tygodnie od czasu do czasu wstrząsnąć. Gdy czas upłynie spożywaj codziennie 1 łyżkę, dodając do niej szczyptę mielonego cynamonu.
Przeciwko stanom zapalnym i wirusom
Zalej 20 gramów pokrojonych liści szałwii 100 ml 70% alkoholu. Pozwól im zaparzyć się w ciepłym miejscu. Następnie wstrząśnij i przelej do osobnej szklanej butelki. 3 razy dziennie rozpuść 10-15 kropli nalewki w niewielkiej ilości wody, soku lub herbacie.
Aby łagodzić objawy zapalenia oskrzeli oraz innych problemów z oddychaniem, można przygotować specjalny napój.
Karmelizujemy dwie łyżeczki cukru, po czym dodajemy pół litra mleka i gotujemy. Po zagotowaniu, należy zdjąć z ognia i dodać łyżeczkę drobno posiekanej szałwii oraz pół łyżeczki cynamonu. Po pozostawieniu napoju na 10 minut, należy wypić jedną trzecią przygotowanej ilości. Zaleca się spożywać ten napój trzy razy dziennie, delikatnie go podgrzewając przed każdym wypiciem.