Jest to najsłynniejsza na świecie szarlotka na patelni. Piecze się ją tylko 15 minut i można ją szybko przygotować, używając 1 jajka.

Łatwa do zrobienia i pyszna szarlotka o smaku karmelowym. Już po 15 minutach cała kuchnia będzie pachnieć niesamowicie.

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 30g masła
  • 30g cukru
  • 1 jajko
  • 30g cukru pudru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 30 ml oleju
  • 150ml Jogurt naturalny
  • 140g mąki
  • 8g proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Pokrój jabłka na cienkie plasterki.

W rondelku rozpuść masło. Pozwól, aby masło się rozpuściło. Umieść plasterki jabłek na patelni. Wymieszaj i smaż przez 10 minut w mieszance cukrowej. Teraz przygotuj ciasto.

W misce wymieszaj cukier z jajkami, aż powstanie piana. Wmieszaj olej. Wymieszaj olej i mąkę. Wymieszaj cynamon i jabłka w misce.

Rozprowadź ciasto na jabłkach, a następnie przykryj je pokrywką. Piec przez 20 minut. Następnie sprawdź za pomocą wykałaczki, czy ciasto jest upieczone. Odwróć ciasto na talerz i piecz pod przykryciem jeszcze przez 5 minut. Ciasto jest już gotowe.

Smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!