Przepis dostałam od mojej 87-letniej babci, której przysmaki kochają wszyscy bliscy. Jest to niezwykle oryginalny przepis oraz urozmaicenie szarlotki, którą każdy z nas dobrze zna.
W niewielkiej misce wymieszaj kaszkę, cukier, kakao oraz sodę oczyszczoną. Jajka oraz kefir ubij za pomocą miksera w osobnym naczyniu.
Połącz ze sobą mokre oraz suche składniki. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na około 20 minut.
Obierz je ze skórki i pokrój w cienkie plasterki. Masło rozpuść w małym rondelku i włóż do niego jabłka. Cały czas mieszając, podgrzewaj je przez około 10 minut.
Wybraną foremkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem. Równomiernie rozłóż na foremce jabłka, a na wierzch wylej wcześniej przygotowane ciasto.
Przysmak piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni, przez około 25 minut.