Najczęściej brązowy nalot pojawia się od kawy i herbaty, a choć może wydawać się trudny do usunięcia, istnieje skuteczna metoda.
Nalot na łyżkach sprawia, że wyglądają one nieestetycznie. Dlatego ważne jest, aby utrzymać sztućce w czystości. Skupimy się na czyszczeniu łyżek wykonanych ze stali nierdzewnej.
Oprócz tego potrzebne będą sztućce: łyżki, widelce, noże. Czyszczenie stalowych łyżek i widelców wymaga użycia wrzącej wody (od 1 do 1,5 litra). Będzie potrzebny głęboki garnek. Na jego dnie układamy jedną warstwę folii, na której umieszczamy sztućce, posypując je solą i sodą. Choć nie jestem pewna, jaka jest rola folii w tej metodzie, wiem, że bez niej proces nie działa.
Ważne jest, aby użyć zwykłej soli, nie jodowanej, inaczej na łyżkach może pojawić się trudna do usunięcia biała powłoka. Po zagotowaniu wody, zalewamy nią sztućce. Soda zacznie intensywnie reagować z wrzątkiem, dlatego konieczne jest użycie głębokiego naczynia.
Sztućce gotujemy, mieszając od 5 do 10 minut (w przypadku mocniejszych zabrudzeń nawet do 15 minut). Nalot herbaciany na łyżkach powinien zniknąć lub znacznie zmięknąć. Następnie delikatnie myjemy łyżki gąbką z odrobiną sody. Po umyciu, obowiązkowo osuszamy łyżki i widelce suchym ręcznikiem.