Przepis nie jest pracochłonny, ponieważ pieczenie nie wymaga stałej obecności gospodyni w kuchni, dlatego przypadnie on do gustu nawet zapracowanym gospodynią.
Włącz piekarnik. Rozgrzej do 200-250 stopni. Ubij jajka z cukrem, dodaj szczyptę soli, wlej mleko , wymieszaj. Wsyp porcje mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia i wszystko wymieszaj, aż grudki znikną. Dodaj roztopione masło , wymieszaj ponownie i wylej ciasto na patelnię wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną pergaminem. Piecz naleśniki przez 15–20 minut (w zależności od piekarnika). Gotowe naleśnik, lekko ostudź.
Przygotuj nadzienie, twaróg utrzyj z cukrem. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj kilka łyżek śmietany lub jogurtu. Posmaruj farszem naleśnika, dodaj np. jagody, zwiń w rulon. Podawaj pokrojony w grubsze plastry posypane cukrem pudrem.
5 minut przygotowań i 20 minut pieczenia . Na śniadanie – po prostu cud! Nie przejmuj się, jeśli naleśnik wyrośnie zbyt mocno w procesie pieczenia. Osiądzie po ochłodzeniu. Fińskie naleśniki można podawać ze wszystkim: z dżemem, śmietaną, miodem. A jeśli zmniejszysz ilość cukru w cieście, możesz również zamienić farsz na słony (tarty ser, mięso mielone, warzywa, grzyby).