Już po pierwszym kęsie zaskoczy cię jej wyjątkowy smak: Wyjątkowy przepis na domową szarlotkę z twarogiem.
Prezentujemy przepis na wyjątkowo smaczną szarlotkę, jakiej jeszcze z pewnością nie jadłeś – z dodatkiem twarogu!
Wystarczy jedynie ułożyć starte jabłka na przemian z twarogiem i gotowe! To ciasto sprawdzi się jako elegancki, wykwintny przysmak dla gości, ale także jako przepyszny deser na rodzinnym stole. Wypróbuj, a zakochasz się w nim od pierwszego kęsa!
Do przygotowania szarlotki z twarogiem potrzeba:
Ciasto:
- 500 gramów mąki;
- 250 gramów masła lub margaryny;
- 200 gramów cukru pudru;
- 2 jajka;
- 10 gramów proszku do pieczenia;
- 1/4 łyżki soli;
Nadzienie:
- 500 gramów twarogu;
- 100 gramów kwaśnej śmietany;
- 80 gramów cukru pudru;
- 4-6 jabłek (w zależności od ich wielkości);
- 1 jajko;
- 1 łyżka mielonego cynamonu;
- 1-2 łyżki skrobi lub mąki;
- 1/4 łyżki soli;
- szczypta wanilii;
Sposób przygotowania – krok po kroku:
Masło ubić z cukrem przy pomocy miksera. Następnie dodaj jajka, sól, proszek do pieczenia i stopniowo dosypuj mąkę. Mieszaj aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Ciasto owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 40 minut.
Po wyjęciu ciasta z lodówki podziel je na dwie równe części.
Jedną z połówek rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy i umieść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przejdź do przygotowania nadzienia. Jabłka zetrzyj na tartce o grubych oczkach, przypraw je wanilią i cynamonem. Z kolei twaróg wymieszaj ze śmietaną, cukrem i jajkiem.
Na ułożone na blaszce rozwałkowane ciasto wykładaj na zmianę po łyżce nadzienia jabłkowego i twarogu, tworząc wzór szachownicy.
Pozostałą część ciasta rozwałkuj w taki sam sposób jak pierwszą, po czym delikatnie przenieś ją na wyłożone nadzienie z twarogiem, zakrywając je szczelnie. Wystające krawędzie przytnij nożykiem w razie potrzeby – możesz je ułożyć na wierchu ciasta jako dekoracja.