Wystarczy jedynie ułożyć starte jabłka na przemian z twarogiem i gotowe! To ciasto sprawdzi się jako elegancki, wykwintny przysmak dla gości, ale także jako przepyszny deser na rodzinnym stole. Wypróbuj, a zakochasz się w nim od pierwszego kęsa!
Ciasto:
Nadzienie:
Masło ubić z cukrem przy pomocy miksera. Następnie dodaj jajka, sól, proszek do pieczenia i stopniowo dosypuj mąkę. Mieszaj aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Ciasto owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 40 minut.
Po wyjęciu ciasta z lodówki podziel je na dwie równe części.
Jedną z połówek rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy i umieść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przejdź do przygotowania nadzienia. Jabłka zetrzyj na tartce o grubych oczkach, przypraw je wanilią i cynamonem. Z kolei twaróg wymieszaj ze śmietaną, cukrem i jajkiem.
Na ułożone na blaszce rozwałkowane ciasto wykładaj na zmianę po łyżce nadzienia jabłkowego i twarogu, tworząc wzór szachownicy.
Pozostałą część ciasta rozwałkuj w taki sam sposób jak pierwszą, po czym delikatnie przenieś ją na wyłożone nadzienie z twarogiem, zakrywając je szczelnie. Wystające krawędzie przytnij nożykiem w razie potrzeby – możesz je ułożyć na wierchu ciasta jako dekoracja.