Zapraszam do zapoznania się z przepisem na kurczaka z kapustą. Jest to ulubiony przepis mojej rodziny, króluje na wszystkich spotkaniach rodzinnych. Jest tani i szybki w przygotowaniu, ale bardzo efektowny.
Zacznij od przygotowania kapusty. Zdejmij 2 zewnętrzne liście. Weź blaszkę, natłuść ją oliwą. Pokrój kapustę na dość grube plastry, o szerokości około 2 cm.
Ułóż je w formie. Dopraw solą i pieprzem, na wierzch połóż udka z kurczaka.
Czosnek przeciśnij przez praskę lub pokrój drobno i wymieszaj z oliwą, solą i pieprzem – lub innymi ziołami (opcjonalnie bazylia, zioła prowansalskie, kolendra).
Natrzyj mieszanką skórę udek z kurczaka. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Warzywa użyte do „wyściółki” dla kurczaka, mogą być też bogatym dodatkiem do gotowego dania. Można je podsmażyć na patelni, aby uzyskać wyraźniejszy smak.