Jeśli nie masz zbyt dużo czasu na gotowanie, ale lubisz zjeść smacznie i zdrowo – koniecznie musisz poznać nasz przepis na waflowe ciastka z wołowiną! Gdy raz ich zasmakujesz, zwykłe kotlety staną się dla Ciebie bardzo trywialne!
Jak już wcześniej wspomnieliśmy – główną zaletą tego dania jest szybki czas jego przygotowania. Niemniej jednak to nie jedyny atut tego przepisu, który możesz modyfikować w nieskończoność wedle swoich kulinarnych preferencji.
Nasza mięsna propozycja to tylko jedna z wielu możliwości przygotowania waflowych ciastek. Ale mięsne nadzienie możesz zastąpić pieczarkami, serem, ryżem lub innymi warzywami. Wybór należy do Ciebie!
Do zmielonego mięsa dodaj posiekaną cebulę, jajko, pieprz i sól. Całość dokładnie wymieszaj.
Sześć dużych wafli pokrój na sześć równych części. Na połowie wafli rozłóż podobną ilość mięsnej masy. Nadzienie przykryj drugim waflem, tworząc swoistą „kanapkę”.
Do małej miseczki wlej mleko. Dodaj do niego pozostałe trzy jajka i wymieszaj całość.
Waflowe kanapki zanurz w mleczno-jajecznej mieszance, a potem obsmaż je na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju słonecznikowego. Czas smażenia uzależniony jest od grubości mięsnego nadzienia.
Gdy upewnisz się, że wszystko jest już dostatecznie obsmażone, placki są gotowe.