Koniecznie zapisz przepis. To ciasto waflowe przygotujesz w 15 minut – każdy zachwycony jego smakiem.

Ciasto waflowe, które z pewnością będzie idealnym dodatkiem do kawy na spotkaniu, jako przyjemność w pracy, szkole czy też w czasie podróży.

Składniki:

  • duże wafle – 2
  • cukier – 100 g
  • kakao w proszku – 1 łyżka
  • herbatniki – 34 szt.
  • czekolada – 50 g
  • ulubiony dżem – 350 g
  • woda – 100 ml
  • masło – 125 g
  • pokruszone herbatniki – 150 g
  • zmielone orzechy włoskie – 70 g

Dekoracja (wedle uznania):

  • Bita śmietana
  • gorzka czekolada – 50 g
  • biała czekolada – 50 g

Sposób przygotowania:

Na początku oba duże wafle posmaruj ulubionym dżemem, na jednym z nich ułóż równomiernie herbatniki i odstaw na bok. Wlej do garnka 100 ml wody, następnie dodaj cukier i mieszaj czekając aż rozpuści się on w zagotowanej wodzie.

Dodaj kakao, masło i czekoladę, mieszaj łyżką do momentu uzyskania jednolitej konsystencji i wsyp zmielone orzechy razem z pokruszonymi herbatnikami.

Weź duży wafel z herbatnikami i ułóż na nim masę, przykryj ją następną warstwą herbatników i połóż na Niego pozostały wafel z dżemem. Na przygotowanych waflach ustaw coś ciężkiego (np. karton mleka), włóż do lodówki na 2-3 godziny w celu schłodzenia deseru.

Oczekując na wyjęcie ciasta możesz przygotować lukier potrzebny do dekoracji.

Aby go zrobić włóż połowę białej czekolady do rondla, dodaj bitą śmietanę i podgrzewaj w międzyczasie mieszając w celu roztopienia się składników.

Właśnie tak przygotowany lukier wylej na powierzchnię ciasta, a następnie rozpuść gorzką czekoladę z dodatkiem bitej śmietany i udekoruj górę deseru.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!