Grzyby z warzywami z piekarnika. Gdy tylko goście ją posmakują, będą chcieli dokładkę.
Warzywa z pieczarkami upieczone w piekarniku to sposób na pyszny, niedrogi i prosty w wykonaniu obiad lub ciepłą kolację.
Zdrowsze niż w przypadku smażenia na patelni, będą również zdecydowanie mniej kaloryczne. Radzimy wypróbować je również przyrządzone na grillu. Wypróbuj nasz przepis, a będziesz mile zaskoczony smakiem tego dania!
Składniki na warzywa z piekarnika
- 3 czerwone papryki
- 3 bakłażany
- 1 cukinia
- 2 pomidory
- 300 g pieczarek
- 3 duże ząbki czosnku
- 60 ml sosu sojowego
- 90 ml oleju roślinnego
Przygotowujemy marynatę – łączymy sos sojowy z olejem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Ponieważ warzywa będziemy wykorzystywać ze skórką należy je dokładnie umyć i osuszyć. Cukinię, bakłażany i pomidory kroimy na grube plastry – ich rozmiar powinien być mniej więcej taki sam. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w podłużne paski. Pieczarki dzielimy na pół lub, jeśli są niewielkie, zostawiamy w całości.
Teraz przygotowujemy woreczki do marynowania: dwa średniej wielkości woreczki foliowe łączymy ze sobą wkładając jeden do drugiego, dzięki czemu otrzymamy mocniejsze opakowanie.
Do woreczków wkładamy wszystkie warzywa z pieczarkami i zalewamy marynatą sojową, zawiązujemy i dobrze mieszamy zawartość. Całość pozostawiamy na mniej więcej 30-40 minut, pamiętając, by co jakiś czas przemieszać zawartość potrząsając i obracając woreczki – w ten sposób marynata będzie dobrze rozprowadzona po całości.
Po upływie wymaganego czasu, zamarynowane warzywa wykładamy na dużą blaszkę do pieczenia wyłożoną pergaminem lub papierem do pieczenia, aby potrawa nie przywierała i się nie przypalała.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 30-35 minut – w połowie czasu warzywa należy delikatnie przemieszać.
Upieczone, soczyste i aromatyczne warzywa z pieczarkami wyjmujemy z piekarnika i podajemy. Równie dobrze smakują na ciepło zaraz po upieczeniu jak i na zimno.