Grzyby z warzywami z piekarnika. Gdy tylko goście ją posmakują, będą chcieli dokładkę.

Warzywa z pieczarkami upieczone w piekarniku to sposób na pyszny, niedrogi i prosty w wykonaniu obiad lub ciepłą kolację.

Zdrowsze niż w przypadku smażenia na patelni, będą również zdecydowanie mniej kaloryczne. Radzimy wypróbować je również przyrządzone na grillu. Wypróbuj nasz przepis, a będziesz mile zaskoczony smakiem tego dania!

Składniki na warzywa z piekarnika

  • 3 czerwone papryki
  • 3 bakłażany
  • 1 cukinia
  • 2 pomidory
  • 300 g pieczarek
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 60 ml sosu sojowego
  • 90 ml oleju roślinnego

Przygotowujemy marynatę – łączymy sos sojowy z olejem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Ponieważ warzywa będziemy wykorzystywać ze skórką należy je dokładnie umyć i osuszyć. Cukinię, bakłażany i pomidory kroimy na grube plastry – ich rozmiar powinien być mniej więcej taki sam. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w podłużne paski. Pieczarki dzielimy na pół lub, jeśli są niewielkie, zostawiamy w całości.

Teraz przygotowujemy woreczki do marynowania: dwa średniej wielkości woreczki foliowe łączymy ze sobą wkładając jeden do drugiego, dzięki czemu otrzymamy mocniejsze opakowanie.

Do woreczków wkładamy wszystkie warzywa z pieczarkami i zalewamy marynatą sojową, zawiązujemy i dobrze mieszamy zawartość. Całość pozostawiamy na mniej więcej 30-40 minut, pamiętając, by co jakiś czas przemieszać zawartość potrząsając i obracając woreczki – w ten sposób marynata będzie dobrze rozprowadzona po całości.

Po upływie wymaganego czasu, zamarynowane warzywa wykładamy na dużą blaszkę do pieczenia wyłożoną pergaminem lub papierem do pieczenia, aby potrawa nie przywierała i się nie przypalała.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 30-35 minut – w połowie czasu warzywa należy delikatnie przemieszać.

Upieczone, soczyste i aromatyczne warzywa z pieczarkami wyjmujemy z piekarnika i podajemy. Równie dobrze smakują na ciepło zaraz po upieczeniu jak i na zimno.

Lepiej od razu zrób ich więcej, bo zobaczysz jak szybko znikają z talerza! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!