Idealna zimna węgierska sałatka: Bez konserwowania i gotowania.

Węgrzy znani są na całym świecie jako miłośnicy pysznego jedzenia, którego głównym i dominującym dodatkiem jest wymyślona przez świat papryka.

Węgrzy chętnie raczą się smacznym pieczonym lub grillowanym mięsem, które prawie zawsze podaje się z papryką lub produktami z niej wykonanymi. Dziś przedstawimy Wam przepis na ten przysmak, który nie wymaga dużego nakładu pracy i nie wymaga sterylizacji.

Składniki

  • 1,5 kg kapusty
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 1 kg ogórków sałatkowych
  • 1 kg cebuli
  • 700 ml octu
  • 700 g cukru
  • 1 i pół łyżki soli
  • cały czarny pieprz
  • całkiem nowy pieprz
  • goździki
  • liść laurowy

Przygotowanie

Zetrzyj lub drobno posiekaj kapustę.

Paprykę umyć, wytrzeć do sucha, pokroić w paski, a następnie w poprzek na mniejsze kawałki. Wskazane jest łączenie różnych kolorów papryki, np. czerwono-białe lub czerwono-żółte. Najpiękniejsza sałatka powstaje jednak z połączenia wszystkich kolorów papryki.

Możemy również dodać dwie papryczki chilli, aby sałatka miała lekko pikantny smak. Cebulę pokroić w księżyce.

Zetrzyj ogórki sałatkowe na tarce. Wszystkie komponenty kroimy osobno do pojemników, ponieważ będziemy układać warstwami powstały produkt.

Na dnie głębszego naczynia ułożyć kapustę, starte ogórki i posypać solą. Druga warstwa to papryka, którą również solimy.

Ostatnią warstwą jest cebula. Ponownie posypane solą. Gdy składniki ułożą się warstwami, wierzch posyp 700 g cukru.

Całość zalewamy octem. Posypujemy tylko wierzchnią warstwę octem, mieszaniny nie wolno mieszać! Przykryć obrusem. I odstaw na 12 godzin w chłodnym pomieszczeniu.

Po 12 godzinach wszystko powinno się stopić, a sałatkę zanurzyć w solance. Jeśli tak, wymieszaj mieszaninę łyżką i przygotuj proszek do konserw. Dodaj małą czubatą łyżeczkę środka konserwującego do mieszanki i posyp nią sałatkę.

Wszystko dobrze wymieszaj. Mieszanką zaczynamy napełniać szklanki. Na spód możemy położyć ziele angielskie, liść laurowy i goździki. Dobrze wciśnij mieszaninę do szklanek, aby marynata również się zmieściła. Dobrze zamknij szklanki i umieść je w komorze. Nie ma potrzeby ich sterylizacji. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!