Koniecznie spróbuj, a na pewno nie zrobisz tego po raz ostatni.
Do posypania:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Przygotujemy blachę o wymiarach 30 x 25 cm. Spód dokładnie przecieramy oliwą i posypujemy mąką. Owoce pokroić na małe kawałki lub włożyć w całości.
Możesz użyć świeżych lub konserwowanych owoców. Jeśli używasz owoców w puszkach, usuń cukier, aby ciasto nie było zbyt słodkie. Śmietanę ubić na gęstą bitą śmietanę.
W drugiej misce ubij jajka z cukrem i wanilią na piankę. Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Delikatnie wymieszać partiami.
Na koniec lekko wymieszaj z bitą śmietaną. Kakao dodajemy do połowy. Teraz możemy nakładać warstwy.
Ciemne ciasto wylewamy na spód, układamy pokrojone w plastry truskawki, a na wierzch wylewamy jasne ciasto. Pieczemy na złocisty kolor – szaszłykiem sprawdzamy czy ciasto jest upieczone (30 – 45 minut). Przed podaniem posyp wierzch cukrem pudrem.