Przygotowanie wcale nie jest trudne i jest naprawdę dobre. Nawet podczas pieczenia zapach sprawi, że ślinka cieknie. Jeśli zaostrzyliśmy Twój apetyt, przejdźmy do rzeczy. Mam ten przepis oryginalnie z Włoch i jest tak fantastyczny, że na pewno odniesie sukces w Twoim domu.
Foccacia to włoski placek, który przypomina nieco słowacką bułkę tartą. Przygotowanie wcale nie jest trudne i jest naprawdę dobre. Nawet podczas pieczenia zapach sprawi, że ślinka cieknie. Jeśli zaostrzyliśmy Twój apetyt, przejdźmy do rzeczy.
Opcjonalnie:
Wlej letnią wodę do miski. Rozkrusz w nim drożdże. Dokładnie wymieszaj widelcem, aż się rozpuści.
W mniejszych porcjach dodawać przesianą mąkę. Dodaj sól i mieszaj, aż powstanie jednorodne ciasto. Miskę z ciastem przykryj ściereczką.
Zostawiamy do wyrośnięcia na około 1,5-2 godziny. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Ciasto rozciągamy rękami, aby pozostało jak najcieńsze (ok. 0,5 cm).
Następnie wytnij koła o średnicy ok. 5-6 cm. Umieść szynkę i ser na środku koła. Możemy dodać oliwki.
Przykryć kolejnym kółkiem ciasta i odpowiednio połączyć krawędzie. Posmaruj powierzchnię odrobiną oliwy z oliwek. Posypać odrobiną oregano. Przykryj blachę papierem do pieczenia.