Sekretny składnik, który sprawia, że wypieki są bardziej puszyste niż kiedykolwiek. Przepis.

Szukasz idealnego przepisu na zakwas? Właśnie znalazłeś idealny przepis na zakwas! Pokochasz puszyste bułeczki, pyszne ciasta i inne słodkie przysmaki!

Pssst! Psst!

Z ilości podanych w tym przepisie będziesz potrzebować około 1,5 kg ciasta. Całą ilość można wykorzystać od razu. Jeśli jednak pozostaną Ci resztki ciasta, możesz je zamrozić i wykorzystać później. Lepiej jest używać świeżego ciasta. Jeśli obawiasz się, że 1,5-kilogramowa porcja jest zbyt duża, podziel składniki na pół.

Składniki:

Drożdże:

  • Drożdże suszone – 10g lub 30g świeżych
  • Cukier – 1 łyżeczka
  • Mąka pszenna – kilka łyżek stołowych
  • Ciepła woda – 0,5 szklanki

Ciasto:

  • Mąka pszenna – 1kg (przesiana!)
  • jajka – 2
  • Masło – 200g (warto je wcześniej wyjąć z lodówki).
  • 1,5 szklanki mleka
  • cukier – 0,5 szklanki
  • Kwaśna śmietana – 3 łyżki
  • Olej słonecznikowy – 2 łyżki
  • sól – 1 łyżeczka
  • wódka – 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Do rozpuszczenia cukru i drożdży użyj ciepłej, ale nie za gorącej wody.

Dodaj tyle mąki, aby zagęścić mieszankę. Odstaw mieszaninę na bok, aby drożdże mogły urosnąć. W tym czasie wymieszaj cukier z jajkami, czekając na wyrośnięcie drożdży. Gdy drożdże wypłyną, wmieszaj je do jajek. Dodaj do masy masło, śmietanę, wódkę i sól. Wymieszaj masę trzepaczką.

Mąkę wsypać w niewielkiej ilości i wymieszać ciasto trzepaczką. Gdy ciasto stanie się gęste, możesz zacząć wyrabiać je rękami. Na tym etapie użyj tylko połowy mąki. Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę. Wmieszaj resztę mąki. Ponownie przykryć i pozostawić na godzinę.

Ciasto powinno wyglądać jak chmurka. Może urosnąć nawet trzykrotnie. Można je wykorzystać w dowolny sposób. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!