Abyś nie musiała za każdym razem rozmrażać całej zamrażarki, mamy dla Ciebie skuteczną metodę, która z łatwością poradzi sobie z tym problemem.
1. Jeśli zauważysz oblodzenie w zamrażarce, opróżnij ją i włóż kilka plastikowych butelek wypełnionych gorącą wodą. Lód szybko się stopi.
2. Usuń pozostałości warstwy lodu, wytrzyj zamrażarkę do sucha i nałóż glicerynę na jej całą powierzchnię za pomocą bawełnianego wacika. W rezultacie lód będzie tworzył się znacznie wolniej. Jeśli nie masz gliceryny, pomoże również zwykły olej roślinny.
3. Upewnij się, że wszystkie produkty w zamrażarce są szczelnie zamknięte, aby wilgoć nie odparowała i nie tworzył się ponownie lód.
4. Sprawdź drzwi zamrażarki. Aby zapewnić dobrą szczelność, guma uszczelniająca nie może zostać uszkodzona. Jeśli coś jest z nią nie tak, warto ją wymienić. Upewnij się, że drzwi zamrażarki są zawsze szczelnie zamknięte.
Możesz rozmrozić lód jeszcze szybciej za pomocą spryskiwacza i gorącej wody. Wystarczy spryskać nim lodowatą powierzchnię, a natychmiast zacznie się topić – wystarczy już tylko, że zetrzesz nadmiar wody.