Zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami. Mój hit na każdym przyjęciu. Tak dobra, że każdy prosi o dokładkę.

Jeśli brakuje ci pomysłu na smaczny gorący posiłek, wypróbuj ten niezawodny przepis. Dzięki niemu szybko przygotujesz obiad, smaczną przekąskę lub zaskoczysz domowników pyszną kolacją. Dzieci na pewno także będą zachwycone.

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 3 jajka
  • 3 łyżki wody
  • szczypta soli
  • 2 filety z kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • pół cebuli
  • 150 g twardego sera
  • 150 g kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania

Do dużej miski włóż drobno posiekane masło. Dodaj do niego mąkę, 1 jajko i wodę. Mieszaj, aż składniki dokładnie się połączą.

Zagnieć ciasto i wyrabiaj je przez dłuższą chwilę, by było jednolite. Po zawinięciu w folię spożywczą umieść ciasto na pół godziny w lodówce.

Posiekaj pieczarki i cebulę, po czym przez kilka minut smaż je na patelni. Filety z kurczaka ugotuj, pokrój w drobną kostkę i dorzuć do cebuli i pieczarek. Podsmażaj wszystko razem jeszcze przez 5-7 minut.

Do miseczki wlej śmietanę, dodaj do niej pozostałe 2 jajka i starty na drobnej tarce ser. Dokładnie wymieszaj.

Wyjmij ciasto z lodówki. Rozmieść je równomiernie na dnie i bokach foremki. Na wierzch wyłóż podsmażone mięso, cebulę i pieczarki, a następnie wylej na nie przygotowaną wcześniej mieszankę śmietany, jajek i sera.

Umieść danie w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Po 30-40 minutach możecie zasiąść do posiłku!

error: Treść zabezpieczona !!