Oto zaskakujący przepis dla miłośników ziemniaków, którzy nie przepadają za nimi lub mają dość jedzenia ich w tradycyjnej postaci.

Każdy marzy o pysznych, szybkich posiłkach. Ziemniak po jajku to doskonały wybór.

To danie jest bardzo sycące i pyszne, zadowoli nawet najbardziej wymagających domowników.

Składniki:

  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 1 kg ziemniaków,
  • sól i pieprz
  • 500 g mięsa mielonego
  • Na wierzchu posypać serem
  • 200 ml soku pomidorowego lub przecier z 1 małego pomidora
  • 2 duże cebule pokrojone w krążki

Sposób przygotowania:

Nasmaruj blachę do pieczenia 1 łyżeczką oleju. Obierz ziemniaki, a następnie pokrój je w małe kółka. Jako pierwszą warstwę ułóż ziemniaki na blasze do pieczenia. Można je od razu posypać solą. Na wierzchu ziemniaków ułożyć mięso. Dodać kolejną warstwę ziemniaków i wszystko doprawić.

Do pokrycia całego dania można użyć sosu lub koncentratu pomidorowego ze śmietaną. Ponownie wszystko doprawić i skropić oliwą z oliwek. Piec danie w piekarniku w temperaturze 200°C przez 40 minut.

Można też od razu przykryć potrawę folią. Po około 30 minutach zdejmij folię. Przed przykryciem potrawy posyp ją serem. Pozwoli to na jego roztopienie. Danie można podawać z ulubioną sałatką. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!