Frytki to już przeżytek! Scenę kuchenną przejmuje bezkonkurencyjne puree ziemniaczane ze szczypiorkiem. Komplementy ze strony twoich najbliższych podczas niedzielnego obiadu gwarantowane!
Usunąć z ziemniaka skórkę i pociąć go w niezbyt grube plastry. Ugotuj ziemniaki w garnku z wodą. (Można też ugotować je na parze – około 20 minut)
Ugotowane już ziemniaki ubić na gładkie puree.
Wszystkie składniki wymieszaj, osłon (np. pokrywą od garnka, albo szmatką) i pozostaw na około godzinę. Posiekaj szczypiorek i dodaj go do odleżanego już ciasta.
Masę przełóż do specjalnego rękawa cukierniczego (możesz tez użyć foliowego woreczka, wystarczy, że odetniesz w nim końcówkę).
Na gorący olewaj wyciskać masę małymi porcjami, tak żeby formować je w kształcie frytek/pałeczek.
Gdy zabarwią się na złocisty kolor, zakończ smażenie i wyłóż je na papierowy ręcznik, aby odsączyć olej.