Odkąd znam ten przepis, już nie robię frytek: 1 jajko, 1 ziemniak i mąka : Pyszna, szybka przekąska z ziemniaków.

Idealne uzupełnienie wszelkiego rodzaju mięsnych dań, a także nadzwyczajna i niespotykana przekąska.

Frytki to już przeżytek! Scenę kuchenną przejmuje bezkonkurencyjne puree ziemniaczane ze szczypiorkiem. Komplementy ze strony twoich najbliższych podczas niedzielnego obiadu gwarantowane!

Czego potrzebujesz?

  • duży ziemniak
  • 3 g drożdży (instant)
  • jajko
  • 300 g mąki (przesiana)
  • 180 g mleka
  • szczypiorek
  • pieprz i sól

Przygotowanie krok po kroku

Usunąć z ziemniaka skórkę i pociąć go w niezbyt grube plastry. Ugotuj ziemniaki w garnku z wodą. (Można też ugotować je na parze – około 20 minut)

Ugotowane już ziemniaki ubić na gładkie puree.

Przypraw, a następnie dodaj drożdże, jajko, mleko oraz przesianą mąkę.

Wszystkie składniki wymieszaj, osłon (np. pokrywą od garnka, albo szmatką) i pozostaw na około godzinę. Posiekaj szczypiorek i dodaj go do odleżanego już ciasta.

Masę przełóż do specjalnego rękawa cukierniczego (możesz tez użyć foliowego woreczka, wystarczy, że odetniesz w nim końcówkę).

Na gorący olewaj wyciskać masę małymi porcjami, tak żeby formować je w kształcie frytek/pałeczek.

Gdy zabarwią się na złocisty kolor, zakończ smażenie i wyłóż je na papierowy ręcznik, aby odsączyć olej.

Przekonaj się wraz z najbliższymi, jakie to pyszne i oczaruj znajomych!

error: Treść zabezpieczona !!