Mistrzowski przepis. Chrupiąca skórka gwarantowana, te pieczone ziemniaczki są obłędne w smaku.

Ziemniaki wspaniale pasują do niejednej zupy i drugiego dania, dlatego często goszczą na rodzinnych stołach.

Poniższy przepis na ziemianki jest niezwykły, a najważniejszą częścią tej potrawy jest niecodzienna marynata, do której wykorzystuje się czosnek, miód i sos sojowy. Dzięki niej ziemianki zyskują chrupiącą, złotą skórkę.

Potrzebne składniki:

  • 1kg ziemniaków,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • łyżka miodu,
  • 3 łyżki łagodnej musztardy (można użyć w tym celu musztardy ziarnistej),
  • 4 lub 5 ząbki czosnku,
  • suszone zioła (oregano, majeranek, bazylia),
  • trochę soli do smaku.

Przygotowanie:

Dokładnie myjemy ziemniaki, wkładamy je do rondelka i zalewamy wodą. Gdy całość zacznie wrzeć, solimy i na średnim ogniu gotujemy, aż staną się półtwarde. Następnie odcedzamy wodę i czekamy na ostygnięcie ziemniaków.

Przyrządzamy marynatę. W misce średniej wielkości łączymy sos sojowy z miodem, suszonymi ziołami, musztardą, olejem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Nie musimy dodawać soli – ziemniaki zostały osolone, a sos sojowy i tak jest już słony.

Nie obieramy ziemniaków i kroimy je w plastry średniej wielkości. Następnie wkładamy je do miski z marynatą. Odstawiamy je na chwilę na bok.

Lekko smarujemy formę masłem i kładziemy na niej przygotowane ziemniaki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni aż do momentu, gdy nabiorą złoty kolor. Potrawa jest gotowa, smacznego!

Te pieczone ziemniaki mogą być samodzielnym daniem. Można jedynie udoskonalić ich smak za pomocą sera lub jakiegoś sosu.

error: Treść zabezpieczona !!