Tydzień smakowania tego prostego dania – Ułóż wszystko na blasze do pieczenia.

Oto niepowtarzalne danie na imprezę dla gości – pieczyste z ziemniakami w pachnącym sosie. Wartościowe, pyszne i apetyczne, podawane z doskonałą sałatką. Spróbuj tego wyśmienitego mięsa, którego aromat i smak oczarują Twoich gości!

Składniki na obiad:

  • 2 kg schabu
  • 800 g – 1 kg ziemniaków
  • (1/2) czerwona cebula
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 spore cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 250 g sera
  • 2 pomidory
  • 40 ml oliwy z oliwek

Sos:

  • 250 g jogurtu
  • 3-4 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej
  • 3-4 łyżki majonezu

Sałatka:

  • Mieszanka sałat/szpinak Awokado
  • 3 ogórki Oliwa z oliwek
  • Sól (2 łyżeczki lub według uznania)
  • Mielony czarny pieprz

Przygotowanie dania:

Osuszyć mięso i pokroić.

Ułożyć mięso na blasze, dodać cebulę, sól, mielony czarny pieprz.

Polać oliwą, wymieszać i rozłożyć na blasze. Obrać ziemniaki, pokroić i doprawić solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj dokładnie.

Ułożyć mięso na ziemniakach.

Zetrzyj ser i posyp nim ziemniaki. Przygotuj miseczkę i dodaj musztardę, majonez, jogurt – wymieszaj.

Polać ziemniaki sosem oraz przykryć blachę folią aluminiową.

Ustaw piekarnik na 210-220°C. Piec przez 60-70 minut. Pokroić wszystkie składniki na sałatkę i wymieszać.

Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać.

Dodaj sos do sałatki i wymieszaj. Wyjmij mięso z piekarnika.

Piec mięso jeszcze przez kolejne 20-30 minut w temperaturze 210 stopni bez przykrycia. Gotowe mięso podawaj w towarzystwie ziemniaków i sałatki.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!