Znikają ze stołu w kilka chwil: Ziemniaki musztardowe po niemiecku z ziołami – Zaskoczę Cię tym przepisem

Ziemniaki na wiele sposób je każdy z nas. Tradycyjne gotowane ziemniaki z koperkiem to klasyka niedzielnego obiadu. Tym razem proponuję nietypowy sos, który odmieni gotowane ziemniaki nie do poznania.

Przepis na musztardowe zmienniki pochodzi z Niemiec i tam też pierwszy raz miałam okazję je posmakować. Przepis jest niezwykle prosty i wszystkie składniki potrzebne do przygotowania pewnie znajdziesz w swojej kuchni.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 łyżki octu winnego
  • 100 ml musztardy francuskiej
  • sól do smaku
  • szczypiorek

Przygotowanie:

Ziemniaki należy obrać i pokroić w kostkę, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 15 minut tak, aby były miękkie.

Następnie wymieszaj w misce musztardę, oliwę z oliwek, ocet winny sól i szczypiorek.

Po odcedzeniu zmieników wymieszaj z sosem i podaj w dużej mice.

error: Treść zabezpieczona !!