Wyjątkowo smaczny obiad: Mięso z ziemniakami pod serową czapką – szybki obiad dla każdego.

Przygotowanie tego genialnego dania nie zajmie Ci więcej niż 20 minut! Bardzo smaczny i sycący obiad, który z pewnością będzie smakować całej rodzinie!

Aby przygotować to danie, możesz wybrać dowolne mięso, może być to drób, wieprzowina czy wołowina. Proces gotowania sprawia, że ​​danie jest tak miękkie i delikatne, że możesz zapomnieć o używaniu noża. Te przepyszne mięso z ziemniakami i serem szybko stanie się Twoim ulubionym daniem.

Składniki:

  • 700 g wieprzowiny
  • 800 g ziemniaków
  • sól, pieprz czarny (mielony), olej słonecznikowy do smaku
  • 1 cebula
  • 100 g twardego sera
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego

Przygotowanie:

Mięso pokrój w cienkie plasterki, przykryj folią spożywczą i ubij tłuczkiem. Posyp plastry solą i pieprzem z obu stron.

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, odciśnij z nich sok, posól i wymieszaj.

Posmaruj naczynie do pieczenia olejem i równomiernie rozłóż w nim ziemniaki.

Cebulę pokrój w półpierścienie i ułóż na warstwie ziemniaków. Teraz przykryj cebulę kawałkami mięsa.

Aby zrobić sos, zetrzyj ser, dodaj musztardę, majonez i jogurt, wymieszaj.

Rozłóż powstały sos równomiernie na górnej warstwie dania. Naczynie przykryj pergaminem i folią.
Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut.

Po tym czasie zdejmij pergamin i folię, piecz przez kolejne 20 minut w tej samej temperaturze. Gotowe. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!