Mięsne zrazy, czyli zrazy ukraińskie, to niesamowicie sycące i pyszne danie. Przepis.
Zrazy ukraińskie to danie, które można śmiało polecić każdej osobie, która szanuje swój czas, a jednocześnie lubi dobrą kuchnię.
W rzeczywistości pod tą nazwą kryją się kotlety z cebulą i sosem. Idealnie komponują się one z różnorodnymi dodatkami, można więc śmiało spróbować ich w połączeniu, które będzie jak najbardziej dopasowane do naszych preferencji.
Cebula jest w podawanym przez nas przepisie dodatkiem, wzmacniającym smak potrawy, jednak do przyrządzenia jej potrzebnych będzie jeszcze kilka składników.
Zrazy z cebulą – składniki:
- 400 g mięsa – może to być na przykład łopatka lub karkówka,
- 250 g cebuli.,
- 150 g mąki,
- 1 łyżeczka papryki mielonej,
- 300 g kwaśnej śmietany 20%,
- pęczek koperku,
- 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżki octu,
- 1 łyżka cukru,
- 4 łyżki oleju roślinnego.
Przygotowanie:
Mięso należy pokroić na kawałki o grubości wynoszącej około 1 cm, ubić z każdej strony, posolić i popieprzyć. Przełożyć do naczynia, pozostawić na ok. 15 minut, by mięso nasiąkło smakiem przypraw. Cebulę przekroić na pół i pokroić. W drugim naczyniu należy w tym czasie wymieszać sól, olej, ocet, pieprz, cukier oraz koperek.
W tej mieszaninie należy zamarynować cebulę – wystarczy na to ok. 10 minut. Następnie wyjmujemy oba składniki z naczyń. Na każdą porcję mięsa nakładamy porcję cebuli, zwijamy całość w roladkę. Tak przygotowane kawałki mięsa obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor na rozgrzanej patelni.
Po upieczeniu roladek należy wyłożyć je na talerz, natomiast na patelni usmażyć cebulę, a w zasadzie jej pozostałą część – drobno posiekaną. Kiedy będzie gotowa trzeba dodać śmietanę oraz mieloną paprykę, a w końcowej fazie – drobno pokrojony koperek oraz niewielką ilość wody. Efektem ma być rodzaj mącznego sosu.
Wkładamy do niego roladki, w ten sposób, by zostały w całości przykryte. Dusimy całość na małym ogniu przez około 40 minut. Po upływie tego czasu danie jest gotowe. Można je podawać z różnymi dodatkami, takimi jak ziemniaki czy surówka.
Zrazy tego typu są niezwykle łatwe w przygotowaniu, a czas, który należy poświęcić na ich przygotowanie, nie jest specjalnie długi.