Chodzi o zupę czosnkową, ale tym razem po włosku. Prosty i szybki przepis na niezwykle smaczną włoską zupę, którą z pewnością polecisz wszystkim swoim znajomym.
Na początek przygotowujemy bulion warzywny. Cebulę, marchewkę, seler, paprykę pokroić na kółkach i dodać warzywa do garnka. Zalej mieszankę warzywną wodą, dodaj sól, wymieszaj, przykryj pokrywką. Po ugotowaniu gotuj przez 15 minut.
Pokrój czerwoną cebulę w plastry i włóż na patelnię. Dobrze umyte pory przeciąć poziomo na pół, cienko pokroić i dodać do rondla.
Do mieszanki dodaj oliwę z oliwek. Od czasu do czasu mieszając gotuj na średnim ogniu przez 15 minut. Obierz czosnek i oczyść go, dodaj do mieszanki warzyw na patelni. Kontynuuj smażenie przez 7 minut.
Następnie dodaj zmielony boczek, sól, wymieszaj, włóż do garnka i dodaj pokrojone w plastry ziemniaki. Całość zalać bulionem warzywnym i gotować, aż ziemniaki będą miękkie.
Jeśli ziemniaki są wystarczająco miękkie, dodaj śmietanę i gotuj przez 5-7 minut, a następnie wymieszaj blenderem. Na patelnię wlej olej słonecznikowy i mąkę i przygotuj złotą pastę do smarowania. Wlej do zupy i ciągle mieszaj.
Dodaj pokrojoną natkę pietruszki do mieszanki i wymieszaj. Pokrój plastry bagietki na mniejsze kawałki i włóż je na patelnię pokrytą oliwą z oliwek. Następnie dodaj sól, wędzoną paprykę i smaż przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Możemy podać bardzo smaczną i pachnącą zupę połączoną z opiekanymi grzankami z bagietki.