Zupa kalafiorowa w 30 min z marchewką i serem. Najlepsza jaką jadłam. Sprawdzony przepis

Gotowanie zup kojarzy Ci się zwykle z godzinami spędzonymi w kuchni?

Mamy dla Ciebie przepis na szybką zupę, którą zrobisz z przyjemnością w zaledwie 30 minut. Niezwykle treściwa zupa kalafiorowa z dodatkiem warzyw oraz sera cheddar sprawi, że nie powrócisz już do klasycznej zupy kalafiorowej.

Składniki których potrzebujesz:

  • 2 szklanki wody (około 0,5l. wody)
  • 2 szklanki mleka
  • 1 kosteczka bulionu mięsnego lub warzywnego (jeśli posiadasz gotowy bulion, użyj go zamiast wody)
  • 1 marchewka
  • 1/4 szklanki selera
  • 1 kalafior średniej wielkości
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • jedna szklanka startego sera cheddar
  • przyprawy np.papryka słodka lub ostra i zioła według uznania

Jak przygotować zupę?

Kalafior podziel na różyczki, zetrzyj marchew na tarce oraz pokrój drobno seler. Do wody z kostką bulionową lub bulionu wrzuć przygotowane wcześniej warzywa.

Czekając aż warzywa staną się miękkie w rondelku na małym ogniu rozpuść masło. Kiedy masło całkowicie się rozpuści dodaj do niego pieprz, sól oraz mąkę – energicznie mieszaj aby nic się nie spaliło.

Nadal mieszając, powoli zacznij dolewać do rondla mleko. Kiedy mleko się zagotuje i zgęstnieje, dodaj ser.

Kiedy ser całkowicie się rozpuści, dodaj tak przygotowaną mieszankę do gotującej się zupy. To wszystko, smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!